Gulstrupespurv i Elverum!

Lørdag 5. november klokka 12.18 dukket det plutselig opp et bilde i Facebook-gruppa Hedmarksfugl som gjorde at jeg kvakk til i stolen (ja, Facebook i arbeidstiden). Bildet viste en spurvefugl med bl.a. en liten topp, svart og kraftig "bandittmaske" og en knall gulfarge over øyet og på strupen. "Hva heter denna for noe?" var spørsmålet fra Anette Myrvold som la ut bildet, og det ble raskt tilføyd at bildet var tatt hjemme hos henne på Jømna i Elverum for bare noen minutter siden. Fuglen på bildet var ukjent for meg. Vierspurv med gulsott? Gulbrynspurv? Det stemte ikke helt, men brikkene falt raskt på plass da navnet gulstrupespurv - Emberiza elegans - kom opp.

Arten finnes ikke i Gyldendals store fugleguide. Den hekker langt øst i Asia, og er sett én gang i Norge tidligere. Det var på Utsira, men funnet havnet i kategori E på Norgeslisten, med andre ord en rømt burfugl. Funn i andre land i Europa har også blitt klassifisert som sikre eller trolige rømlinger. Men nå er senhøst, en tid hvor mang en østlig sjeldenhet har dukket opp spontant i Norge tidligere. Kunne det være mulig at en gulstrupespurv hadde nådd Norge og Elverum fra Kina? Eller var dette for ekstremt? Diskusjonen på nettet kom raskt igang, samtidig som de første lokale fuglefolkene tok seg til Jømna og selv ta fuglen i nærmere øyesyn.

For å gjøre en lang historie kort: Mandag morgen var jeg på plass på Jømna, og kunne nyte synet av den den spesielle gjesten. 10 år etter at jeg dro på min første "kryssetur" til Jæren og Lista sammen med tre ivrige Hedmarkskarer, hadde jeg nå tatt turen motsatt vei i samme ærend sammen med tre ivrige karer fra Sørlandet...













Dagen etter, altså tirsdag, var gulstrupespurven vekk. Den ble aldri innfanget slik at man fikk tatt fjærprøver av den. Uten dette kan det nok bli vanskelig å kunne fastslå alder med 100% sikkerhet, og umulig å kunne si med sikkerhet hvor den hadde sin opprinnelse. En flott fugleopplevelse var det uansett å se den flotte spurven hoppe rundt på foringsplassen i kulda (det var 10 kuldegrader mandag morgen). Kanskje dukker det opp flere spennende arter på en foringsplass senere i vinter?