Bronseibis på Lista




Bronseibis

8. september ble en bronseibis oppdaget på Lista i Farsund. Bronseibisen er en stor bombe i Norge, med bare tre funn etter 1945.

Bronseibisen ble oppdaget på en mandag, normalt ikke den mest gunstige dagen å oppdage store sjeldenheter med tanke på et "drag". Heldigvis tillot min arbeidssituasjon om dagen muligheten til å ta en tur, og da det dukket opp en tekstmelding fra Trondheim med tilbud om plass på bronse-utrykning, var det bare å gjøre seg klar...

Morten Vang lar seg aldri skremme av avstanden Trondheim - Lista eller Jæren når han øyner muligheten for et nytt kryss, og vi møttes på Kløfta kl. 23 tirsdag kveld. I Horten plukket vi opp Mr. X (navnet på denne hardkrysseren offentliggjøres senere grunnet hans jobbsituasjon) og fortsatte deretter med stø kurs sørover.

Det var fortsatt mørkt da vi kom frem til Steinsvika på Lista. Det var her ibisen hadde hatt tilhold hele tirsdagen. Det ble noen minutters søvn mens vinden ristet godt i bilen og lykta på Lista fyr blinket mot oss hver 3. sekund.

Snart ble det lyst nok til å kunne rigge opp teleskopene og speide etter ibis. Det var my vadefugl i vika, og mye rovfugl i lufta. En voksen vandrefalk slo en tjeld rett foran oss, og både tårnfalk, dvergfalk og spurvehauk jaktet rundt omkring.

I det vi startet å planlegge hvilke andre lokaliteter på Lista hvor vi kunne lete etter bomben, kom plutselig bronseibisen flyvende og landet midt i vika. Et fantastisk syn!



Det ble jublet og gratulert med en klapp på skuldra til andre som også hadde kjørt langt i løpet av natten. Det er alltid en herlig følelse å få en ny art i kikkerten, og den lange kjøreturen blir glemt umiddelbart.
Bronseibisen var en flott voksenfugl, og det er liten tvil om hvorfor den har fått sitt navn.


Tjelden må vike når bomben lander...



Fotolyset var ikke all verden, men ibisen lot seg beskue på fint hold. En liten videosnutt ble det også:



Fototeknisk: Canon EOS 20D, EF 300/4 L IS, ISO 400. Video: Canon Ixus gjennom Swarovski ATS 80 m/20-60 okular