Ringnebbmåke på Mandalsbesøk


Mandal har hatt besøk av sjeldne måker før, og nå var det duket for en ung ringnebbmåke. Dette er en nordamerikansk art som påtreffes regelmessig i Vest-Europa. Likevel er det ganske langt mellom funnene her i Norge. Selv har jeg tidligere sett ringnebbmåke på Jæren, og i Bergen, hvor et individ dukket opp hver eneste vinter gjennom 20 år.

20 minutter før jeg kom frem til Mandal, fikk jeg en melding på varslingsystemet Bird Alarm om at ringnebbmåka var blitt fanget og var i ferd med å bli ringmerket. Jeg er selv både ivirig fotograf og ringmerker. Ringmerkeren og fuglekikkeren i meg synes det er kjempespennende at ringnebbmåka får en grønn fargering på foten slik at den kan avleses i fremtiden, mens fotografen i meg synes slike fargeringer er noe herk siden de ødelegger det uberørte inntrykket i naturbildene. Vel, måka var iallfall på plass, og den var fortsatt sulten på brød. Det var ikke noe annet å gjøre enn å satse på fluktbilder og nærbilder uten fargering...
Ringnebbmåka i Mandal er i sin første vinterdrakt, det vil si at den ble født i 2014. Den har en lang reise bak seg, og ringmerkingen gir håp om at vi kan følge dens ferd videre, uansett på hvilken side av dammen det måtte være... .