07.10.2010 - Utsira, del 1


Så var det tid for årets høstopphold på Utsira, det sjette i rekken for min del. Etter min første høsttur til holmen i vest i 2005 har jeg helt enkelt ikke klart å la være å tilbringe noen dager her ute hvert år rundt ukene 40 og 41. Tradisjonelt sett er det uke 40 som er den store ”bombeuka” her ute, men også den påfølgende uke 41 har vist flere ganger at den har et stor potensial når det kommer til sjeldne fugler. Skoleferien hjemme i Hedmark er i nettopp uke 41, og som oftest har det blitt slik at jeg har tatt meg fri et par dager i uke 40 for å kunne dra vestover. Helgen mellom disse to ukene, som også er årsmøtehelgen i Utsira Fuglestasjon, er en helg jeg neppe vil gå glipp av.

I år som i fjor dro jeg vestover sammen med Per Jan Hagevik, en annen mann som også har store vanskeligheter med å unngå en tur til Utsira i bombetiden om høsten. Flybilletter til Haugesund var bestilt i god tid og til en hyggelig pris. En liten leiebil likeså. Alt lå til rette for en alle tiders fugletur. Dessverre hadde vi begge en noe skrantende helse ved avreise. Dette ble helt sikkert ikke noe bedre av en tilnærmet søvnløs natt i leiebilen på Karmøy (vi rakk å få med oss en tartarpiplerke og noen vadere i Taravika tidlig torsdag morgen), men dette skulle ikke kunne stoppe oss nå. Med noen doser paracet og nesespray var vi klare for Utsira og gode fugleopplevelser.

Det store bombenedslaget denne høsten på Utsira hadde kommet tirsdag før vår avreise. En kastanjespurv hadde blitt fanget i griseværet, etter at en brunsanger dagen i forveien hadde varmet opp fuglefolket som allerede var på plass ute på holmen. Kastanjespurven var Norges og Utsiras andre, og sett i Europeisk sammenheng er det kanskje den sjeldneste fuglen som er påtruffet på Utsira noensinne. Det er vanskelig å si hva som kunne overgå en kastanjespurv, men selvsagt var det en viss spenning knyttet til om fuglen fortsatt kunne være på øya etter vår ankomst.

Det var en fin båttur fra Haugesund. En havørn fløy over oss i retning Røvær og noen spredte havsuler og alkefugler ble som vanlig sett. Litt vest for Urter kom en vintererle trekkende og slo følge med båten et stykke. Utsira neste!
Vel ute på øya ble vi som vanlig møtt av mange kjente fjes. Noen som man ikke har møtt siden forrige Utsirahøst, og andre man har møtt på regelmessig på fugleturer rundt omkring i landet. I Herberg viste en dvergfluesnapper seg fint frem, og på butikken ble det servert komle til middag. Det var godt å være tilbake!Herberg, en av mine favorittlokaliteter på UtsiraTidsfordriv i Sørevågen; lek med gråmåker og dybde(u)skarphet


Fototeknisk: Canon EOS 50D, EF 300/4 L IS og Canon IXUS 85 ISIngen kommentarer: