25.06.-04.07.2006 - Finnmark : Pasvik


Finnmark er blitt et stadig mer populært reisemål for fuglekikkere fra hele landet i sommermånedene. 25. juni dro jeg sammen med Jon Lurås, Erling Hobøl og Thomas Sæther med fly til Kirkenes. For flere av oss var dette vår første tur til vårt nordligste fylke, og forventingene var derfor selvsagt store. På flyplassen ventet en booket leiebil, og foran oss lå ni dager med fuglekikking og mange potensielle sjeldenheter og nye kryss.

Fra Kirkenes kjørte vi nedover til de spennende skogområdene i Pasvik, hvor vi skulle bo på Vaggetem i to netter. I nabolaget fikk vi raskt stifte bekjentskap med haukugla.
Haukugle, Vaggetem

Både en voksen haukugle og en utfløyet unge satt godt synlig helt inntil veien. Det viste seg at ugla hadde hekket i en kasse inne i en hage!

Ikke alle var like begeistret som oss over haukuglas nærvær. Flere småfugler varslet sterkt, blant dem var den flotte polarsisiken.


Hukugleunge, Vaggetem


Polarsisik, Vaggetem

Et flott syn i Pasvik var de store mengdene med dvergmåke og rødnebbterne. Allerede første dag så vi over 100 dvergmåker ved fugletårnet ved Skrøytnes. Senere så vi store antall bl.a. ved Noatun og ved Jordanfossen.


Dvergmåker, Jordanfossen


Røy, Nilamyra

På en kjøretur over Nilamyra fikk vi skikkelig nærkontakt med storfugl, representert med ei flott røy! Tretåspett observerte vi senere samme sted, og i bjørkestamme inne i barskogen nær Noatun hekket et par dvergspett.

Av pattedyrfaunaen fikk vi stifte bekjentskap med reinsdyr, elg, rødrev, ekorn og hare.


Dvergspett


Intens lytting etter dvergspurv


Hareunge

Lappsanger var en av Finnmarkturens målarter, og møtet med denne nordlige sangeren ved Ryeng i Pasvik ble et av turens høydepunkter.


Lappsanger, RyengEt annet morsomt møte var møtet med lappmeisen. Vi fikk først et kort glimt av to streifende individer, og neste dag forsøkte vi å spille av lyd for å lokke frem meisene på nært hold. Resultatet sees her:


Lappmeis

Både lappsanger og lappmeis var nye arter for meg, det samme var lavskrike som vi også fikk noen fine glimt av samtidig som vi oppdaget lappmeisene. Etterlengtede arter som det var skikkelig artig å få studere på nært hold!Ingen kommentarer: